Weerstation

Voor het gebruik van het weer ben ik in bezit van een Davis Vantage Pro 2 Wireless weerstation, plus een Solar en Uv Sensor, dit is een voor weeramateur een (semi) proff.weerstation.

In huis staat de console, zeg maar basisstation/ontvanger, die ontvangt alle gegevens van de sensoren buiten, deze console is met een USB datalogger aangesloten op de console en aan de computer, die gegevens worden weer verwerkt door de bijbehorende software. In de console zit een datalogger, dit is een geheugen module, waardoor de gegevens toch opgeslagen worden, mocht er een storing op de weerserver optreden, of als de stroom uitvalt. De console heeft namelijk naast de 220V aansluiting ook een batterij backup.

De ISS staat op zo’n 1.90 meter hoogte, zodat niets de ISS kan beïnvloeden, de ISS bestaat hoofdzakelijk uit: regenmeter, luchtvochtigheid/temperatuur sensor.
Het weerstation(ISS)geeft de gegevens eens in de 2,5 seconde draadloos door aan de ontvanger.

Mijn (anemometer) windmeter staat op het plattedak (schuurtje) tegen het huis aan, op een totale hoogte van zo’n 12 meter, en vrij van belemmeringen.

De Solar sensor, meet de zonnestraling. Benodigd (naast windmeter en temperatuur/luchtvochtigheidsmeter) om de verdamping/ planttranspiratie te monitoren.

De Uv sensor, meet de Uv-straling, geeft de UV-index, de dosis ratio en dagelijkse en cumulatieve dosis door.

De webcam die ik gebruik voor het weer, is de Axis M1014, Kenmerken zijn: o.a: HD720p / Max. Resolutie: 1280×720, met 30fps/sec.

De Daytime fan is als extra toegevoegd, en zorgt op zonnige dagen dat de lucht wordt aangezogen langs de (temp.) sensor, dit om het tuineffect tegen te gaan, en voor een juiste meting zorgt.